Niet van de regeltjespolitie
Niets is zo veranderlijk als een organisatie. Ook bij Stipel zie je de komende tijd wat nieuwe gezichten verschijnen. Mirjam Kop, directeur HSEQ bij Enexis is er een van. Het veiligheidsvak is haar zeker niet vreemd. Bij de NS was ze drie jaar lang verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid en nu is dat alweer een jaar bij Enexis.
Breder kijken
Veiligheid gaat volgens Mirjam over meer dan het opvolgen van de regeltjes. “Het gaat over cultuur, gedrag en mensen in beweging krijgen. Hoe sla je een brug tussen de mensen die de regels beschrijven en de mensen die ermee aan de slag moeten? Ik vind dat enorm boeiend en nooit saai. Het laatste wat je wilt is van de ‘regeltjespolitie’ zijn. Maar op welke manieren krijg je veiligheid dan wel tussen de oren van mensen? Dat is interessant. Mijn functie is daarnaast echt een ‘handson-functie’, er is altijd wat te doen.”
Stipel
En nu stapt Mirjam dus ook in het bestuur van Stipel. “Toen voorzitter Han Smits mij belde of ik interesse had, hoefde ik niet lang na te denken. Wij hebben bij Enexis ook een exameninstelling, dus ik ben al nauw betrokken bij het onderwerp. Ik kijk er echt naar uit om mij vanuit een bestuursfunctie in te zetten voor Stipel en zo Stipel verder te helpen. Ik ben niet van het eindeloos kletsen of mijn zin doordrijven, maar meer van het harmoniemodel waarbij ik wél meters wil maken. Ik breng kennis en ervaring vanuit het bedrijfsleven mee, waar we samen mee verder kunnen.”
Veiligheidsladder
Enexis heeft een ambitieus veiligheidsbeleid. In de afgelopen jaren zijn mooie stappen gezet. “Maar we zijn er nog niet. Ik ben niet van ‘zo moet het’, het gaat erom dat we samen kijken wat er nodig is om stappen te zetten. Een van onze doelen is stijgen op de veiligheidsladder, dat is een mooie manier om de groei zichtbaar te maken en het geeft richting. Daarnaast is het vooral belangrijk om aan te sluiten op daar waar behoefte is. Kijken wat zich aandient en daar speel je op in (pull in plaats van push).” Ook heeft Enexis een stap gezet in het anders omgaan met incidenten. In plaats van de vraag ‘wie heeft het gedaan en hoe is het gebeurd?’, is de benadering ‘waarom is het logisch dat het incident gebeurde?’.
Hele proces
“Bij de NS had ik al ervaren dat deze andere manier van omgaan met incidenten veel meer oplevert. Je onderzoekt dan het hele proces; niet alleen het incident, maar ook wat eraan voorafging en hoe de keten eromheen functioneert. Het is absoluut geen softe aanpak, maar je krijgt veel meer openheid in de gesprekken. Mensen voelen zich veilig om hun verhaal te doen omdat we niet op zoek zijn naar een schuldige. Maar willen weten hoe het zo gekomen is en wat we ervan kunnen leren om het te voorkomen. Deze aanpak raad ik iedereen aan.”
Voor Stipel ziet Mirjam een kans om het praktijkexamen verder te ontwikkelen. “Het certificeren voor het theorie-examen is op orde, maar voor praktijkexamens werkt dat anders. Daarnaast ligt er het vraagstuk rondom de certificeringen. Daar wil ik echt mee aan de slag.”