Veelgestelde vragen

Mijn opdrachtgever vraagt om medewerkers met een Stipel-certificaat. Hoe pak ik dat aan?

Wil je in aanmerking komen voor een Stipel-certificaat, dan doorloop je een aantal stappen. Het Stipel-traject is in de basis vrij overzichtelijk, maar je moet wel wat energie steken in de voorbereiding. Heb je een Stipel-certificaat, dan heb je bewezen dat je veilig je werk als energietechnicus kunt uitvoeren. 

Bekijk hier het stappenplan.

Zijn er examens in een andere taal dan Nederlands?

Nee, er zijn alleen examens in het Nederlands. Wil je examen doen voor het in de industrie gebruikte certificaat volgens NEN 3140 of NEN 3840, kun je bij wijze van proef een examen in het Engels doen. Je krijgt dan een certificaat in het kader van het pilotproject. Informeer voor de mogelijkheden bij de opleiders Inrush of Quercus. Examens volgens BEI en VIAG zijn alleen in het Nederlands.

Bekijk hier de opleiders.

Ik wil een Stipel-certificaat halen. Welke vooropleiding heb ik nodig?

Voor VIAG-certificaties kijk je op beiviag.nl onder VIAG. In bijlage 12 vind je een lijst met toegelaten vooropleidingen.

Bekijk hier de lijst met vooropleidingen voor VIAG.

Voor BEI BLS-certificaties kijk je op beiviag.nl onder BEI BLS. In bijlage 2 vind je een lijst met toegelaten vooropleidingen.

Bekijk hier de lijst met vooropleidingen voor BEI BLS.

Voor BEI BHS-certificaties kijk je op beiviag.nl onder BEI BHS. In bijlage 3 vind je een lijst met toegelaten vooropleidingen.

Bekijk hier de lijst met vooropleidingen voor BEI BHS.

Voor een examen volgens NEN 3140 en NEN 3840 hoef je niet te voldoen aan een vooropleidingseis, maar moet je een basistoets maken. Informatie over de inhoud van deze toets krijg je via de trainers en opleiders.

De trainingsbureaus en de exameninstellingen kunnen je helpen met de screening.

Bekijk hier de opleiders.

Ik heb niet de juiste vooropleiding. Wat kan ik doen?

Je kunt nu helaas niet worden toegelaten tot de certificatie. Het is wel mogelijk om je bij te scholen tot het opleidingsniveau dat je nodig hebt. Informeer bij CKB naar het traject dat je moet volgen om het juiste niveau te halen. Houd er rekening mee dat dit opleidingstraject een serieuze investering van je vraagt.

Ga naar CKB.nl

Waar kan ik terecht voor een cursus voor examens volgens VIAG, BEI BLS, BEI BHS of NEN 3140 en NEN 3140? Wat kost dat? Hoe lang duurt het? Waar en wanneer kan ik inschrijven?

Op onze website vind je een lijst met opleiders die bij ons goed bekend staan. De cursussen worden verzorgd door trainers die daarvoor zelf het aanbod bepalen. Soms is ook maatwerk mogelijk. Selecteer de juiste training en kies de trainer die bij je past.

Bekijk hier de opleiders.

Kan ik examen doen zonder cursus?

In principe kun je examen doen zonder cursus, maar vaak is het niet veilig om examen te doen op een installatie waarover je geen instructie hebt gekregen. Overleg daarom met de exameninstellingen en trainers over de mogelijkheden die voor jou passend zijn. Selecteer de gewenste training met het filter en kies de trainer die bij je past.

Bekijk hier de opleiders.

Hoe kan ik een klacht indienen?

STIPEL heeft een twee procedures waarmee je klachten behandeld kunnen worden.

Heb je een klacht over de dienstverlening van STIPEL?  Vul dan het contactformulier in en beschrijf hierin waaruit uw klacht bestaat.

Heb je een klacht over een beslissing die STIPEL heeft genomen over je toelating tot certificatie, de toekenning, schorsing of intrekking van je STIPEL certificaat? Vul dan het bezwaarformulier in die te vinden is in onze documenten en verstuur deze naar info@stipel.nl.

Kan ik online een proefexamen maken?

Je kunt oefenen met de demotoets van Stipel om je voor te bereiden op je Stipel-examen. Als je de demotoets doet, krijg je een indruk van de vragen die je in de Stipel-examens kunt verwachten. En je maakt meteen kennis met het toetssysteem TestVision. De demotoets bevat tien vragen, verdeeld over drie blokken (LS, HS en VIAG/biogas).

Wil je een examen doen op het gebied van de BEI BHS, BEI BLS en VIAG, kijk dan ook voor oefenmateriaal op enexisgame.nl, uitgevoerd door Enexis.