Zo werkt Stipel

Zo krijg je een Stipel-certificaat

Wil je in aanmerking komen voor een Stipel-certificaat, dan doorloop je een aantal stappen. Het Stipel-traject is in de basis vrij overzichtelijk, maar je moet wel wat energie steken in de voorbereiding. Heb je een Stipel-certificaat, dan heb je bewezen dat je veilig je werk als energietechnicus kunt uitvoeren.

Stap 1

Bepaal welk certificaat je nodig hebt

Kies samen met je werkgever, opdrachtgever of netbeheerder vooraf het domein van je certificatie. Ga je werken in de openbare distributie van energie (netbeheer), dan moet je een certificaat op basis van de BEI BLS, BEI BHS, VIAG of VI Biogas halen. In de industrie worden de certificaten volgens NEN 3140 en 3840 gebruikt.

Stap 2

Kies je bevoegdheid voor een aanstelling

Met een Stipel-certificaat voldoe je aan een van de voorwaarden om een aanwijzing te krijgen. Bepaal vooraf met je werkgever, opdrachtgever of netbeheerder met welk certificaat je beschikbaar wilt zijn voor een aanwijzing.

Stap 3

Controleer je toelatingseisen

In het domein NEN 3140 en NEN 3840 wordt je vooropleiding niet getoetst. Je moet voor de eerste certificatie wel een entreetoets maken, de zogenaamde basistoets. Hiermee bewijs je dat je voldoende vakkennis hebt. Voor BEI BLS, BEI BHS en VIAG gelden de opleidingstabellen van Netbeheer Nederland. 

Bekijk hier de opleidingstabellen

Stap 4

Bereid je examen voor via een opleider

Tijdens de examens voor Stipel-certificatie wordt je specifieke vakkennis en kennis van de veiligheidsvoorschriften getoetst. Onderschat dit niet: bereid je goed voor op het examen! Doe dit bij voorkeur via erkende trainers en opleiders.

Bekijk hier de opleiders

Stap 5

Meld je aan voor het examen

Heb je een training voor het examen gevolgd, dan meldt de opleider je meestal meteen aan bij een examenbureau. Het kan ook zijn dat je werkgever voor de instructie heeft gezorgd of dat je om andere redenen al voorbereid bent op het examen.

Bij je aanmelding is het van belang om rekening te houden met het Aanmeldingsformulier en de Algemene Voorwaarden. Hierin staan namelijk regels waaraan je je tijdens het certificatieproces moet houden.                                                                     

 Bekijk hier de examenbureaus

 

Stap 6

Ontvang je Stipel-certificaat

STIPEL beslist op grond van de examenresultaten of je een Stipel-certificaat krijgt of niet. Heb je vragen en klachten over een door STIPEL genomen beslissing, neem dan contact op met STIPEL door het contactformulier in te vullen.

Stap 7

Verleng je certificaat op tijd

Let op: je Stipel-certificaat is drie jaar geldig, verleng dus op tijd! Dit doe je door hercertificatie voordat je certificaat afloopt. Hiervoor moet je je laatste certificaat tonen. Als je de hercertificatie op tijd aanvraagt, dan wordt in het domein van het netbeheer niet opnieuw getoetst van de vooropleidingseis.

Vind een opleider of examenbureau

Om een Stipel-certificaat te krijgen, heb je te maken met twee partijen: een opleider en een examenbureau. Kies hieronder wat je nodig hebt en bekijk de lijst met organisatie waar je terecht kunt.