Visie Arjan Vromans

‘Er zijn altijd oplossingen om veilig te werken’

De petrochemische industrie heeft een voorbeeldfunctie als het om veiligheid gaat. Netwerkbedrijven, aannemers en installateurs kijken naar deze industrie als het gaat om ‘hoe het moet’. De sector staat bekend om strenge veiligheidseisen. Arjan Vromans kent het klappen van de zweep. Als installatieverantwoordelijke en Electrical Manager werkt hij al ruim 20 jaar voor Shell. En niet alleen in Pernis, hij werkte onder andere ook in Siberië en het Midden-Oosten. Eens kijken wat wij van hem kunnen leren als het gaat om een visie op veilig werken.

Keuzes
Arjan: “Als het om veiligheid gaat doen we geen concessies, nooit. We hebben installaties van 70 jaar oud tot hypermoderne varianten. De veiligheidseisen worden steeds strenger, dat heeft invloed op de manier waarop we ons werk doen. Maar als blijkt dat wij een oudere installatie hebben waar we niet volgens de laatste richtlijnen mee kunnen werken dan heb je maar een keuze: vervangen of aanpassen.”  Dat is een kant van het verhaal. Maar als je in theorie veilig kunt werken aan een installatie dan wil dat nog niet zeggen dat er niks mis kan gaan.

Aanpassen
“Zeker niet”, vervolgt Arjan. “Je hebt altijd nog met mensen te maken. Niemand staat ’s ochtends op met de intentie een regel niet na te leven of opzettelijk een fout te maken. Hoe gaat het met de medewerker, in wat voor situatie bevindt hij zich? Ook dat zijn dingen waar wij met elkaar op letten. Als je niet lekker in je vel zit dan bestaat er een kans dat je iets over het hoofd ziet, met alle gevolgen van dien.” Daarnaast vindt Vromans dat je met veiligheid nooit mag meebewegen naar een kant die ten koste gaat van de kwaliteit. Hij ziet vooral bij opleidingen aanpassingen in de inhoud om aantrekkelijker te zijn voor een bredere doelgroep. “Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je krijgt zo te maken met medewerkers die niet de juiste kennis hebben om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.”

Onderzoek
Een van de succesfactoren in het terugbrengen van het aantal incidenten is volgens Arjan het doen van onderzoek. “Zodra we een incident hebben doen we grondig onderzoek, we praten met medewerkers, kijken naar de techniek, net zo lang tot we zeker weten wat de oorzaak is en dat we eenzelfde situatie in de toekomst kunnen voorkomen. Wij zien veiligheid als onderdeel van je functie. Een rol die je hebt, daarmee maak je het zo belangrijk dat je er ook niet omheen kunt. Zelfs niet als dat betekent dat je een hele fabriek stil moet leggen om een risico te voorkomen. Dan kijk je hoe het wel kan, er is altijd een oplossing te bedenken.”